De taken van een SEO-expert

Een SEO-expert, afgeleid van Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie, is een deskundige die websites verbetert om hoger te scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Deze specialist bezit uitgebreide kennis van hoe zoekmachines functioneren.

Het werk van een SEO-expert gaat verder dan alleen het gebruik van de juiste meta-tags of het volproppen van teksten met zoekwoorden. Hun expertise omvat een breder spectrum.

Ervaren SEO-experts hebben bewezen resultaten behaald en blijven dit systematisch herhalen.

Wat zijn de taken van een SEO-expert?
Techniek, content en autoriteit.

Een SEO-expert begrijpt de online zoekvragen van jouw doelgroep. Door passende antwoorden te bieden op die vragen, worden bezoekers naar jouw website geleid.


Een SEO-specialist optimaliseert op basis van de drie pijlers van SEO:

Techniek

Als de technische aspecten van een website niet in orde zijn voor SEO, heeft het optimaliseren van content en autoriteit weinig zin.

Technische SEO omvat optimalisaties op het gebied van:

 • Indexering en toegankelijkheid
 • Weergave op desktop en mobiel
 • Veiligheidsmaatregelen en anti-spam bescherming
 • Structuur van de site en URL’s
 • Snelheidsoptimalisatie met behulp van caching, Gzip en Time to First Byte
 • Redirects
 • Canonical tags
 • Gestructureerde gegevens Technische SEO richt zich op het elimineren van obstakels, zodat zowel bezoekers als zoekmachines gemakkelijk toegang hebben tot de inhoud van je website.

Content

Om gevonden te worden op bepaalde onderwerpen, moet relevante content op je website aanwezig zijn.

Een SEO-expert streeft naar de meest uitgebreide, gebruiksvriendelijke en waardevolle pagina over een bepaald onderwerp, die mensen willen vinden. Dit omvat onder andere grondig zoekwoordonderzoek, sterke copywritingvaardigheden en optimalisatie van afbeeldingen.

Het optimaliseren van pagina titels en meta-omschrijvingen is ook een belangrijk aspect van het werk van een SEO-expert, omdat dit de aantrekkelijkheid van de pagina in de zoekresultaten van Google vergroot.

Andere inhoud gerelateerde taken van een SEO-specialist zijn onder meer:

 • Het verminderen van duplicate content
 • Het de-indexeren van pagina’s met weinig waardevolle inhoud
 • Voorkomen van concurrentie tussen eigen pagina’s in zoekresultaten

Autoriteit 

Externe websites die naar jouw website linken, dragen bij aan de autoriteit van jouw site in de ogen van zoekmachines zoals Google.

Deze links worden gezien als aanbevelingen, wat een belangrijke rol speelt bij het bepalen van de zoekresultaatposities.

Een SEO-expert analyseert de bestaande links naar jouw website en die van je concurrenten. Vervolgens wordt bepaald welke linkmogelijkheden het meest geschikt zijn en hoe deze te verkrijgen zijn, een proces dat bekend staat als linkbuilding.

Analyses

 Net zoals een auto dashboard nodig heeft om de snelheid te meten, heeft een website behoefte aan analyse om de prestaties te begrijpen.

Een SEO-expert is bedreven in het gebruik van analyse tools zoals Google Analytics en Google Search Console, evenals software van derden zoals Ahrefs, Semrush en/of Moz. Regelmatige analyses bieden waardevolle inzichten in welke pagina’s bijdragen aan verkeer, leads en omzet via de website.

Samenwerking

 Achter een succesvolle website staat zelden maar één persoon. Een team van verschillende experts met diverse vaardigheden is cruciaal.

Een SEO-expert coördineert en optimaliseert de inzet van deze verschillende specialisten, met als doel meer verkeer en omzet via zoekmachines te genereren.

Samenwerking is essentieel voor het bereiken van topposities, omdat eenheid van richting zorgt voor optimale prestaties op alle fronten van de website.

Kortom, een SEO-expert vervult een cruciale rol bij het optimaliseren van websites voor betere zichtbaarheid en prestaties in zoekmachines. 

Door technische optimalisaties, inhoudelijke verbeteringen, het opbouwen van autoriteit en voortdurende analyses, dragen zij bij aan het succes van online aanwezigheid en groei van bedrijven. Het is een dynamisch vakgebied dat vraagt om voortdurende educatie en aanpassing aan veranderende algoritmes en trends.
Met een ervaren SEO-expert aan boord kunnen bedrijven een voorsprong behalen in de competitieve wereld van online marketing en zo hun doelgroep effectief bereiken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *